Реконструкція молочної залози після мастектомії

Реконструкція молочної залози після мастектомії – операційне втручання, що дозволяє штучним шляхом надати молочним залозам їх первісний вигляд після операції з видалення грудей. 

Для цього необхідне рішення певних завдань:

  • відновити об’єм молочних залоз;
  • створити естетично правильну форму;
  • відновити шкірні покриви;
  • відновити сосково-ореольний комплекс;
  • відновити симетрію;
  • відтворити нормальну консистенцію.

Крім естетичного, реконструкція молочних залоз має психотерапевтичний ефект. Спостереження фахівців свідчать про те, що у пацієнток, які пройшли дану процедуру, спостерігається поліпшення процесу відновлення після лікування і значне зменшення відсотка рецидивів хвороби.

Є різні терміни реконструктивних операцій. У кожному окремому випадку потрібно вирішити, чи буде реконструкція молочної залози проведена одразу, чи вона буде відкладена на деякий час. Перший тип операції проводиться одночасно з мастектомією. У другому випадку спочатку виконується мастектомія, а після повного одужання і завершення комплексного лікування (хіміотерапія, променева терапія) проводиться друга операція з реконструкції, як правило, через декілька місяців.

Методів реконструкції існує декілька:

  1. Використовуються штучні матеріали (експандери, імплантати).
  2. Використовуються власні тканини пацієнтки.
  3. Комбінований спосіб, з використанням імплантату і тканинного клапотя.

Данні операції доповнюються різними мініінвазивними методиками, для досягнення бажаного косметичного результату:

  1. Ліпомоделювання – пересадка жирової тканини з донорських зон пацієнта (стегна, живіт) для збільшення об’єму, покращення контурів та консистенції грудей.
  2. Лазерне полірування шрамів.
  3. Татуаж області ареоли та соска.

Першу стадію реконструкції молочних залоз виконують під загальною анестезією. При наступних процедурах можливе застосування місцевої анестезії.

Комбінування розтягування власного шкірного покриву на місці видаленої грудей і установки згодом імплантату на цьому місці – є самим застосовуваним методом. Тканинний експандер є силіконовим балоном, який вставляють для розтягування шкірного покриву і грудних м’язів. Обсяг балона може бути збільшений за допомогою ізотонічного сольового розчину, яким балон заповнюється після установки.

Експандер починають заповнювати через 2 тижні після того, як рана загоїться.

Замінюють експандер імплантатом через 2-6 місяців. Певний вид експандерів використовуються як постійні, їх заміна не проводиться.

Перевагами використання експандера в поєднанні з імплантатом для реконструкції грудей є технічна простота методу. Недоліки обумовлені фактом присутності всередині організму чужорідного тіла, що загрожує дискомфортом і можливістю виникнення інфекції у пацієнтки, а також різницею консистенції.

У випадку, коли потрібно замістити невеликий об’єм тканин можливо використання методу пересадженого власного шкірного клапотя з підлеглими тканинами на судинній ніжці. Донорські зони цього методу – живіт або спина.

Якщо об’єму власних тканин не достатньо для досягнення симетрії, можливо використання комбінованої методики. Під пересадженим шкірно-м’язевим клапотем формують «кишеню», куди встановлюється імплантат.

Нерідко, для досягнення максимальної симетрії виконується пластична операція на здоровій залозі. Це можуть бути різні варіанти «підтяжок», використання імплантатів, або навпаки, операції зі зменшення здорової залози.

Важливо пам’ятати, що такі складні оперативні втручання мають досить велику кількість післяопераційних ускладнень. Великий вплив на кількість ускладнень має хіміо-променева терапія перед, чи після операції, так як таке лікування зазвичай знижує імунні сили організму та еластичність тканин у зоні реконструкції. Тому кожна з таких операцій має ретельно плануватися, повинна бути врахована супутня патологія жінки, наявність інших факторів ризику. Від пацієнта потребується виконання усіх рекомендацій лікарів і обов’язкова відмова від шкідливих звичок, таких як паління та вживання алкоголю.

Лікарі 3-го хірургічного відділення КЗ «КОД» ДОР володіють усіма наведеними вище методиками реконструкції молочної залози після мастектомії, та готові з радістю співпрацювати з Вами для отримання найкращих результатів!

В закладі функціонує КОЛ-ЦЕНТР 
(056)720-79-01
Vodafone: (066) 290-44-91
Lifecell: (093) 958-55-67
Київстар: (068) 001-55-15
Графік роботи: 8:15 - 15:30 крім суботи та неділі

Офіційний телеграм: @dokod_dp
Офіційний фейсбук: https://www.facebook.com/kz.kod.dor

КОЛ-ЦЕНТР ЗДІЙСНЮЄ  попередній запис пацієнтів в електронну чергу на прийом до лікарів Диспансерно-поліклінічного відділення (вул.Космічна, 21), Обласного мамологічного центру (вул.Гавриленка, 1), а також на КТ, УЗД, мамографію.


КОЛ-ЦЕНТР НЕ НАДАЄ інформацію щодо наявності в закладі лікарських засобів. Відповідну інформацію ви можете отримати на офіційному сайті нашого підприємства або під час консультації у лікаря.


Наявність медикаментів в закладі на 16.10.2024 (pdf) - завантажити, таблиця